Az akváriumom

A saját akvárium nem kis dolog....

Mi az a pH ?

 A pH az a víz hidrohénion koncentrációja. A halak életműködése szempontjából fontos, hogy savas vagy lúgos - e a kémhatása a víznek amiben tartjuk őket. 

 A semleges víz pH - ja 7. Ha a pH 7 - től kisebb akkor a víz savasabb, ha nagyobb akkor lúgosabb. A vízben a hidrogénionok okozzák a savasságot, a hidroxilonok a lúgosságot. 

 A növényes akváriumban túl erős fény hatására fellépő intenzív asszimiláció, illetve a biogén mésztelenedés miatt a víz pH értéke megemelkedhet, kevés fény esetén a szünetelő asszimiláció miatt szénsav szaporodhat fel emiatt a víz pH értéke csökkenhet. Ez az oka annak, hogy a növényes akváriumban reggel kisebb a pH érték, mint este.

A víz kémhatását mérthetjük is különböző eszközökkel. (Pl.: színes indikátorokkal, indikátorfolyadékokkal vagy digitális pH mérővel) Az inkátor papírokat vagy folyadékokat ne az akvárium vizébe közvetlenül rakjuk.

A pH értéket lehet szabályozni. (főleg tenyésztéshez ajánlott és inkább gyakorlottabbaknak) A víznek foszforsavval, kénsavval való szabályozása lehetséges, de körülményes feladat. A legveszélytelenebb a foszforsavas savanyítás: 10 liter vízben oldjunk fel 0.1 gramm foszforsavat majd öntsünk hozzá annyi vizet amíg al nem értük a kívánt pH értéket. (ezt ellenőrizhetjük a pH szint folyamatos mérésével) A víznek ezután néhány napot állnia kell csak ezután szabad felhasználni. Biztonsági okokból soha se kísérletezzünk a víz pH - ájának beállításával az akváriumban. 

Mi az az nk°?

 A víz keménységét, vagyis kalcium, magnézium, nátrium és kálium szintjét nevezzük együttesen nk° értéknek. Ez egy német keménységi fok. 1 nk°- s a víz ha 1 literjében, 10 mg kalcium - oxiddal egyenértékű kalcium és magnéziumsó van. 

 A legtöbb hal a lágy vizet szereti, főleg szaporításukhoz van rá szükség.

0 - 4 nk° = igen lágy

4 - 8 nk° = lágy

8 - 12 nk° = közepesen kemény

12 - 18 nk° = kemény

18 - 30 nk° = nagyon kemény

 Az víz keménységét mérhetjük vízkeménység mérő teszterekkel. Mindig figyelmesen olvassuk el a használati utasítást és sose az akváriumban használjuk ezeket közvetlenül!

 A víz keményítéséshez mészkövet kell adagolni hozzá.

Lágyítására többféle lehetőség nyílik:

A legegyszerűbb a forralásos módszer: Ha a vizet felforraljuk ekkor a vízben oldott hidrogénkarbonátok kiválnak és a víz lágyabb lesz. De  nem sokkal csak egy kicsivel teljesen lágy vizet nem érhetünk el vele.

A desztillálás: Desztillálni nem kell otthon, ilyen vizet sokféle benzinkúton vagy más boltokban lehet kapni. Ez a víz teljesen lágy 0 nk° - s. Ha csapvizet adagolunk hozzá keményíthetjük, amíg el nem érjük a kívánt értéket.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 95
Tegnapi: 73
Heti: 168
Havi: 822
Össz.: 351 590

Látogatottság növelés
Oldal: A víz kémhatása (Ph), keménysége (nk°)
Az akváriumom - © 2008 - 2018 - akvariumom.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: akváriumi halak - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »