Az akváriumom

A saját akvárium nem kis dolog....

Akváriumi halak

A halainkat körültekintően válasszuk meg! Mindig figyeljük az igényeiket (hőmérséklet, keménység, kémhatás) és ezeknek megfelelően csak hasonló igényű halakat társítsunk. Tudom hogy ezekből a halfélékből (elevenszülők, harcsák stb... ) ezektől sokkal több van, de én most kifejezetten csak azokat mutatom be amik kezdőknek valók. 

                      Elevenszülők

 Kezdjük a legkönnyebbekkel az elevenszülő halainkkal. Tenyésztésük egyáltalán nem nehéz és nem kényesek. Általában 3 - 4 évig élnek jó körülmények között. Mint ahogy a nevük is mutatja, nem ikrákat raknak, hanem kicsinyeiketelvenen hozzák a világra, amik azonnal úsznak és esznek.

Guppi

 Egyike a legigénytelenebb halaknak. Vigyor Mára a vad törzsalak teljesen kiszorult az akváriumainkból sőt még a lelőhelyéről is! A hím teljesen színes szinte bármilyen színű lehet. A nőstény halvány sárga színű csak a farka és a hátúszója lehet színes.  Kb 6 cm.

 Nagyon jól tud alkalmazkodni a környezete változásaihoz. A 6 - 7 ph körüli vízben 18 - 30 fokig jól bírják. Mindig több nőstényt tartsunk mint hímet hogy ne tudják agyonhajszolni a hímek a nőstényeket. Táplálékuk lehetnek jó minőségű száraz tápok és élő eleségek valamint szükségük van növényi táplálékra is.

 Szaporodnak társas aksiban is. De a legjobb ha már hasas nőstényt ha látszanak az ikrák szemei a hasán akkor pár nap múlva szülni fog. Ilyenkor rakjuk szülőszobába vagyis egy kisebb aksiba ahol dús a növényzet. Általában 10 - 30 db kis halat szülnek melyek már teljesen kifejlődtek és önálllóan esznek. Kacsintás Az anyát vegyük ki és rakjuk visza a többihez. A kicsiket lehet eteni élő sóráklárvákkal, vágott tubifexszel és indító táppal.

 guppi_lany.jpg


Platti

 Nagyon békés kis halacska igazi társas aksiba való. A hímek 4 cm - sek a nőstények 5 - 6 cmsek. Mindkét nem színes, szinte bármilyen színűek lehetnek. 

 A hímek nem hajszolják annyira a nőstényeket mint a guppiknál ezért 1 / 1 arányban is lehet tartani őket. Más halakról nem nagyon vesznek tudomást. 23 - 25 fok között tartsuk őket 7 Ph körüli vízben.Minimum 50 literben tartsuk őket. Mindenevő de szüksége van növényi táplálékra is.

 Elevenszülő. 30 - 40 naponként ellik max 30 db kis plattit melyek pontos másolatai a szülőknek csak kicsiben. A terhes platti általában ugyanúgy mint a guppinál,  ha látszanak az ikrák szemei a hasán hamarosan szülni fog. Bár nem minden esetben van ez így tapasztalataim szerint. Ha a terhességi folt nagyon nagy akkor lehet, hogy szülni fog. Ekkor rakjuk szülőszobába ami sűrűn van beültetve növényekkel, hogy elbújhassanak majd a kicsik az anyjuk elől. Általában hajnalban fial és ha kész van távolítsuk el a szülőszobából. A kicsik ugyanazt eszik mint a kis guppik. :)

platti

 Az én plattiim:

fiú plattim: Herceg

 

lány plattim : Fátyolka

Szifó 

 Nevét a hím sárgás farkúszószerű nyúlványáról kapta. Más néven mexikói kardfarkú hal. Testmérete 10 - 12 cm ezért min. 50 literben tartsuk. A nőstények nagyobak testesebbek. Több nőstényt tarsunk mint hímet, mert a hímek igen erősen kergetik a nőstényeket. Mindig takarjuk jól le az akváriumot mert kissé klausztrofóbiásak. Én sajnos el követtem ezt a hibát és kiugrottak. Rosszall  A legjobb a hasonló méretű elevenszülőkkel (mollykkal) díszmárnákkal, dániókkal, nagyobb harcsákkal társítani.

 A 20 fok körüli vizet szereti, középkemény, 7 Ph körül.Takarmányozás szempontjából igénytelen, szinte mindent megeszik. A felnőtt állatoknak a legmegfelelőbb fagyasztott vizibolha, tubifex, szárított tápok és növényi eleségek.

 A termékeny nőstények hím egyeddé válhatnak! Így fordulhat elő hogy egy csupa női egyedből álló csoportban születnek kishalak. A vemhesség 4 - 5 hét ivadékok száma 50 - 200.  A kicsik felnevelése könnyű ha kiszúrjuk hogy melyik hal lehet terhes és azt külön tesszük. Etessük a kis szifókat indító táppal és apró élő eleséggel.

szifó felül fiú alul lány

 

Papagájplatti

 Társas akváriumba való békés elevenszülő hal.  Szereti a sűrű növényzetet.  A platti rokona csak itt a hím színes a nőstény mint a guppinál színtelen. 6 cm. Mint a plattinál itt is 1/1 arányban lehet tartani a hímeket és a nőstényeket.

  Mindenevő de adjunk nekik élő és növényi eleséget főleg mert akkor lesznek szépek a színeik. 7 -8 Ph  között 16 - tól 25 fokig jól birják.

 A nőstény 20 fok feletti hőmérsékleten a hímek udvarlása véget, 4 - 5 hetente ellik 40 - 60 db kis papagájplattit . Teljesen ugyanaz vonatkozik rá az utódok felnevelésénél mint a plattira.

papagájplatti: felül fiú, alul lány

 

Január pontyocska

 Kisebb halak közé ajánlott társas aksiba való halacska. Jól megfér minden hasonló méretű hallal. Testmérete hím: 3 cm nőstény: 4.5 cm kb. A hím háta olajzöld, oldalai élénksárga színűek, hasa világossárga. A nőstényen a fekete hátúszószegély hiányzik.

 Elég szívós és mindenevő. 19 - 25 fok kedvező számára.  Apró jó minőségű tápokkal,  növényi eleségekkel etethető.
  Kb. 20 - 30 db kis ivadékot ellik. A terhes nőstényt rakjuk külön a szülőszobába A picik csak egy óra elteltével kezdenek el úszni addig a talajon fekszenek. A szülés után feltétlenül vegyük ki az anyát! A kicsiket etethetjük artemiával majd később apróra vágott tubifexszel.

január pontyocska

 

 

Páncélosharcsák 

 Az eleveszülők mellé jöhetnek páncélosharcsák is. Csapathalak ők is tehát többet kell tartani belőlük faj szerint. Egész nap az akvárium alján kutatnak eleségért. Ők az akvárium takarítóhalai bizonyos szinten de ez nem mellőzi a rendes takarírását az aksinak és őket is kell eteni a földre süllyedő eleségekkel. Elsősorban dögevők úgy hogy ha elpusztulna egy halunk, akkor ne lepődjünk meg rajta hogy a teteméből lakmároznak. Inkább vegyük el tőluk a csemegéjüket.Tenyésztésük kicsit már probémásabb, mint az elevenszülőké de ugyanolyan könnyen tartható halak. 

 

Fémszínű páncélosharcsa

 A leggyakoribb páncélosharcsafaj gyakran házmesterhalnak hívják. Bármilyen hallal társítható vegyes aksiba való hal. Inkább 3 - 4  db - ot tartsunk belőlük. Testméret:  6 - 7 cm Albínó változata is kapható.

 Mindenevő, de az élő eleség és a jobb minőségű tápok legyenek a főeleségek. 22- 26 fok számára az ideális 7 Ph körül. A hímek általában kisebbek soványabbak, a nőstények nagyobbak kövérebbek.

 Tenyésztés: A tenyésztő aksiba egy nőstényhez 2 - 3 hím szükséges mert egy hímnek csak kevés spermája van. Ikráit az üvegfalra növények leveleire ragasztja. Az ikrázás végeztével vegyük ki a szülőket és a kicsiket sórákkal, apróra vágott tubival etessük.

 

fémszínű páncélos harcsa

 

Feketecsíkos páncélosharcsa

 Igénytelenek a tartásuk nem okoz problémát. Szeretik a sötét búvóhelyeket. Békés állatok, épp ezért társas akváriumban való tartása igen népszerű. Kb. 6 cm - esek. Kb. 3 - 5 db - ot tartsunk belőlük. A hímek vékonyabbak a nőstényeknél.

 Mindenféle élő és száraz eleséget szívesen fogyaszt. A hőmérsékletet tekintve sem támasztanak túl nagy igényt, 21-27 °C között jól érzik magukat 6 - 7 Ph körül.

 Tenyésztése: Szaporításukhoz a legmegfelelőbb a 20-30 literes akvárium. Csapatban ívatás szükséges. Célszerű egy nőstény mellé 2-3 hímet tenni. A hímek feltűnő fürgeséggel hajtják nőstényüket. Nem ikrafalók, de ívás után célszerű eltávolítani őket az akváriumból. A kis halaknak apró élő eleséget adjunk például micrót vagy grindált.

 feketecsíkos páncélosharcsa

 

Márványos páncélosharcsa

 Tipikusan társas akváriumba való kis csapatharcsák. Foltos páncélosharcsa másnéven. 7 cm hosszú. A hímek karcsúbbak a nőstényeknél. Rajhal legalább 3 - 5 db - ot tartsuk belőle. Van albínó és fátyolos változata is a kereskedelemben.

 Mindenevő de legjobb az élő tubifex főeleségként és a földre süllyedő tabletták is szóba jöhetnek. 20 - 24 fok a legjobb 6 - 7 Ph között.

Tenyésztése:  20-25 literes akváriumba kitéve egy nőstényhez két három hímet is tehetünk a nagyobb siker érdekében. Az ikrázást elősegíthetjük ha az aksi vizének felét kicsit hidegebbre cseréljük. Az ikrák száma 200-250 lehet nőstényenként amelyeket az akvárium falára ragaszt általában. Az ikrázás végeztével vegyük ki a szülőket!  Az ivadékok 3 nap múlva kelnek ki, és még további néhány nap az elúszásig. Kezdésnek cyclops és egyéb apró méretű táplálék javasolt.

 

 

Melini páncélosharcsa

 Békés fenéklakó hal más kisebb halakkal jól tartható csapathal. Legalább 4 - 5 darabot tartsunk belőlük. Több hozzá hasonló faj is van forgalomban úgy, hogy jól figyeljük meg a halakat mert lehet, hogy nem az aminek hisszük! A hímek vékonyabbak, a nőstények felülről sokkal kövérebbek. Testméret : 5 cm

  Etetésénél alapvetően tubifex és földre süllyedő tápok jöhetnek szóba, de a száraz tápot is megeszi. 22 - 26 fok között tartsuk 6 - 7 Ph között.

  Tenyésztés: Egy növényekkel jól sűrűn beültetett aksiban 24 fokon, nem jelenthet gondot  1/3 - dos hidegvízcserével előidézhetjük. Egy nőstényhez 3 hímet tegyünk. Egy nőstény kb. 100 ikrát rak le és 3 nap múlva kelnek ki. Az ikrázás befejeztével vegyük ki a szülőket. A kicsik 3 nap múlva kelnek ki, artemiával kell etetni őket.

melini páncélosharcsa

 

 

 A páncélosharcsákon belül vannak törpék is ezeket nagyobb csoportban kell tartani, 4 - 5 fő legalább egy kis csapat. Ügyelni kell kis méretükre is csak törpe elevenszülőkkel neonhalakkal razbórákkal,kisebb dániókkal társítsuk őket. A jó tartás esetén halaink gyorsan akár félév alatt is ivaréretté válhatnak. Az ivarok megküönböztetése ugyanaz mint a nagyobb páncélosharcsafajoknál.

 

Corydoras pygmaeus - Törpe páncélosharcsa 

 A legkisebb akváriumban található páncélosharcsa. Kb 2.5 cm.  Az ivaroknál a nőstény nagyobb a hím hátúszója magasabb. Úszóhólyagjuk, ellentétben a többi Corydoras fajjal, alkalmassá teszi őket a lebegő úszásra.

 A megfelelő Ph 6 - 7 közötti és 21 - 26 fok legyen kb. Várható életkor: 3 - 5 év. Etetés: Mindenevő szereti a grindált, tubifexet.

 Tenyésztés:  Ívatásukhoz 10 literes akvárium, friss, 25-28 °C hőmérsékletű vízzel feltöltve, néhány lapos kő, néhány szélesebb levelű növény szükséges. Csapatban kell ívatni őket lehetőleg több hímmel mint nősténnyel! A hímek élénken hajtják nőstényüket. Több nap után egy-egy nőstény 30-40 ikrát rak le, de az ikrák száma elérheti a 100-at is. Az ikrázás befejeztével vegyük ki a szülőket! Az ikrákból a kispáncélosharcsák 3-5 nap után kelnek ki, pár napig fekszenek a talajon, majd elindulnak eleségkeresésre. Első eleségük legyen mikróeleség. Aránylag gyorsan fejlődnek, és egy hónap után elérik a 10 mm testnagyságot. Hamar ivarérett állatokká fejlődnek, a 2,5 cm hosszú hímek, a 3,5 cm hosszú nőstények már teljesen kifejlettek.

törpe páncélosharcsák

törpe páncélosharcsa

 

 Sarlófoltos páncélosharcsa

 A vízzel szemben nem támasztanak különösebb igényeket szeretik a tiszta vizet. Az ivarok megkülönböztetése már fiatal korban is nagyon könnyű, mert a hímek világító sárgászöld színűek. Tudnak lebegőúszni is. Kb 3 cm.

 Megfelel a 6 - 7 Ph 22 - 26 fok között. Mindenevő szívesen eszik tubit és egyéb élő eleségeket.

 Tenyésztés: Csapatban ívassuk több fiú legyen mint lány! Az ívást elősegíthetjük, ha az akvárium vizének egy részét kicsit hidegebb vízre cseréljük. Az ikráit jávaimohacsomókba rakja ezekről gondoskosnunk kell. Az ikrázás után vegyük ki a szülőket a a kikelt ivadékokat etessük kis artemiával.

sarlófoltos páncélosharcsa

 

 

Dániók

 Lehetnek még ezeken kívül dánióink is amik az elevenszülőkkel és a harcsákkal jól megférnek de ügyeljünk rá hogy csapathalak tehát legalább  5 - 6 db - ot tartsunk belőlük.  Ja és ügyeljünk a helyre is, ne feledjük hal cm / liter! A dánióknak nem csak tartásuk könnyű, de tenyésztésük sem nehéz. A kezdő tenyésztő számára nagyon jó gyakorlóhalak.

 

Zebradánió 

 A dániófélék közül is a legnépszerűbb a 4 - 5 cm - t is elérő zebradánió. Szájzugaiban két - két bajusszálat visel. A hím karcsúbb a nősténynél. Van egy szép fátyolos úszójú változata is a fátyolos zebradánió ami 6 - 7 cm - re is megnő. Kb. 6 évig él. Nagyon aktív hal, folyton úszik és kergetőzik a csapattársaival.

 7 Ph körüli vízbe 19 - 26 fokos vízbe is jól megvan. Élő és száraz eleséget is egyaránt szivesen fogyaszt nem válogatós, de mindenképp adjunk nekik növényi eleséget is! 

 Tenyésztés: Az ikráztatáshoz a legjobb friss, átfőzött, egyforma hőmérsékletű vízzel feltölteni az ívatómedencét. Legalább 24 fok legyen. A két kiszemelt tenyészpéldányt, két hímet és egy nőstényt még ne rakjuk be, hanem az aksi aljára az ikrák védelmére két cm vastagon üveggolyókat szórjunk! A medence egyik felébe rögzítsünk jávaimoha vagy forrásmoha csomókat esetleg laza perlonvattacsomót. Először a nőstényt majd másnap a 2 hímet rakjuk be az aksiba. Ha az látjuk hogy az egyik hím állandóan kergeti a másikat akkor ezt a gyengébbik hímet távolítsuk el a medencéből és az ikrázást a bent hagyott párra bízzuk. A pár általában a következő nap kora reggelén kezdi meg az ívást. 300 - 500 ikrát is rakhatnak! A dániók ikrafalók ezért az ikrázás befejeztével haladéktalanul fogjuk ki a tenyészállatokat! Az apró lárvák 24 - 28 óra múlva kelnek ki és 4 - 5 nap múlva kezdenek el úszni vagy is rajzanak szét. Kezdetbe indítótáppal majd apróra vágott tubifexszel etessük őket. Egy ikrázásból akár 200 halat is felnevelhetünk, a jól tartott tenyészállatok háromhetenként ívathatók.

 

fátyolos zebradánióm: Csíkos

 

Leopárd dánió

 A zebradánió egy tenyésztése során előjött tenyészváltozat nincs önálló földrajzi elterjedése a a természetben nem található meg csak akváriumainkban. A kövérebbek a nőstények a vékonyabbak a hímek. Jól tartható minden más méretű hallal. Gyors mozgású csapathal ugyanúgy, mint a zebradánió és ennek is van már fátyolos változata.

 Tartásánál, etetésénél és a a tenyésztésénél is minden megegyezik a zebradáinónál megadottakkal. Leopárd dániókat ikráztatva az utódok tisztán leopárd dániók lesznek, míg a zebradánióval ívatva az utódok között mindkét rajzolat megjelenik! Ezt úgy kell elképzelni, hogy külön lesznek zebra és leopárd dániók is az alomban, de csíkos és pöttyös egy sem lehet egyszerre!

leopárd dánió

 

 

 

Pettyesúszójú dánió

 Békés rajhalak ezért minél több van belőlük annál mutatósabbak. Egyike a legkisebb dánióknak mindössze 3 - 4 cm. 2 - 3 évig él. A hímek karcsúbbak a nőstényeknél.

 7 Ph körüli vízben 24 - 26 fokos vízben érzi jól magát. Mindenféle élő és szárazeleséget szívesen fogyaszt.

 Tenyésztése megegyezik a leopárd és zebradániónál megadottakkal bár nem ugyanolyan szaporák max. 20 - 50 db. ikrát raknak.

Pettyesúszójú dánió (az alsó képen felül a fiú alul a lány)

 

Színjátszó dánió

 Rajhal, 5 -6 cm - re is megnő. Halvány rózsaszínű pikkelyei a ráeső fénytől lilás, barnászöld és világoskék színekben csillognak.  A hím vékonyabb, mint a nőstény.

 Szereti a világos 22 - 24 fokos vizet 7 Ph körül. Minden élő és száraz eleséget megeszik nem válogatós.

 Tenyésztése megegyezik a zebradánióéval.

színjátszó dánió

 

Díszmárnák

 

 Ha már az elevenszülőkkel és a harcsákkal jól boldogulunk áttérhetünk a díszmárnákra. Csapathalak ezért legalább 4 - 5 db - ot tarsunk belőlük. Bár alapvetően békés természetűek de szívesen megcsipkedik lágy úszójú fajok (guppik, vitorláshalak, gurámik, fátyolos dániók és plattik) úszóit tapogatóit. A legjobb ha inkább nem fátyolos dániókkal, pontylazacokkal, páncélosharcsákkal és saját változataikkal tartjuk őket.

 

Rózsás díszmárna

 A legszebb díszmárnák egyike 7 cm - re is megnövő élénk fürge mozgású hal. Szereti az olyan akváriumot aminek egyk fele sűrűn benövényesített a másik oldalon szabad úszótér van. A nőstény teste telebb színtelenek az úszói. A hím karcsúbb úszó rózsaszínűek, hátúszójár fekete sáv szegélyezi, íváskor egészt teste rózsapiros ruhát ölt. Van fátyolos változata is ezeket ne tarsuk más díszmárnákkal, csak saját fajtársaikkal együtt ne hogy megcsipdessék őket!

 20 - 24 fokon 7 - 7.5 Ph - jú vízben érzi jól magát. Etetése könnyű, mert mindenféle eleséget elfogad, például élő, száraz, fagyasztott tubifexet és egyéb tápokat.

 Könnyen szaporítható 23 - 25 fokos tiszta vízben. Egy hím két nőstény arányban rakjuk be őket a szaporítómedencébe. A fenékre helyezzük jávaimoha csomókat. Az ívás befejeztével rögtön fogjuk ki a tenyészállatokat! Az ivadék 24 - 30 óra alatt kel ki és 4 - 5 nap múlva úszik el. Az ivadékokat sóféreglárvákkal etessük.

rózsás díszmárna

 

Bíborfejű díszmárna 

 A fiatal bíborfejű díszmárnák teste sötét-ezüst színű, 3 fekete függöleges csíkkal. A sötét-ezüst szín sötét bíborba vált, ahogy ivaréretté válnak. A hím úszói sötétszürkék, ívás idején és ha jól érzi magát, szinte koromfeketék. A nőstény sokkal halványabb, ugyanakkor harántcsíkjai jobban látszanak. Kb. 6 cm. Élénk és fürge.

 6 - 7 Ph körüli 22 - 26 fokos vizet kedvel. Mindenevő, a száraz eleséget is elfogadja.

 Szaporításhoz emeljük meg a hőmérsékletet 26-28 °C-ra, használjunk lágy, enyhén savas vízet, és tegyünk egy csomó finom levelű vízinövényt a medencébe, ami közé a nőstény az ikrákat szórja. A hím megpróbálja a nőstényt a növények közé hajtani, de ha nőstény vonakodik, a hím elég agresszívvé válhat, ezért a nősténynek szüksége van búvóhelyre. Ha minden jól megy a pár a növények közé ikrázik. Az ikrák száma elérheti a 300-at, és az ivadékok 24 óra múlva kelnek ki.  Ívás után távolítsuk el a szülőket. Gyakran előfordul, hogy az első ívás nem sikeres, ugyan az ivadékok kikelnek, de nem életképesek. 3-4 hét elteltével ha jól tápláljuk a halakat, újra próbálkozhatunk az ívatással, és ilyenkor már általában minden rendben megy. Az apró halak jó étvágyúak, és az első hónapban elérik az 1 cm-es hosszt, és ilyenkor kezdenek színesedni is. Adjunk nekik artemiát, indítótápot. Ivadékai lassabban fejlődnek, mint a rózsás díszmárnáké.

bíborfejű díszmárna (alul fiú felül lány)

 

 

Szumátrai díszmárna

 Egyike a legszebb, közismert csapatban mutatós díszhalaknak. Szuminak becézik. Tartásuknál vegyük figyelembe, hogy helyigényes mozgékony csapathalak ezért minimum 50 literes medencét igényelnek. Zöld változata mohaszumi néven van forgalomban a kereskedelemben. Általában 6 évig élnek. A hímek orra és úszói pirosak, a nőstények teltebbek. 6 cm.

  Az élő és a száraz eleségeket egyaráánt szívesen fogyasztja, jó étvágyú hal. 24 - 26 fokot igényel és 6.5 7.5 Ph - jú vizet.

 Szaporítás és az ivadék felnevelés nehezebb e mint a rózsás díszmárnáé. . A jó tenyészpár a tenyésztés sikerének alapfeltétele. Lehetőleg fiatal nőstényt és három négy-hónappal idősebb hímet tegyünk ki ívni. A tenyészmedence legalább 15 literes legyen, mert az ívást igen heves nászjáték vezeti be, és egy jól "előkészített" nőstény 4 - 500 ikrát is rakhat. Tegyünk be az aljzat nélküli medencébe sűrű jávaimohát vagy perlonvattacsomót. Ha a hím agyonhajszolja a nőstény halasszuk későbbre a nászt! A lárvák 25 fokon 18 - 24 óra múlva kelnek ki és a csillós egysejtűekre igen érzékenyek. Ezért az ikrázás után a vizet szűrni kell! 3 - 4 nap múlva rajzanak szét ekkor etessük őket artemiával. Gyorsan nőnek 3 hetes korukban már színesedni kezenek.

szumátrai

mohaszumi

 

 

Brokát díszmárna

 Jól tarthatók minden békés, nagy testű, hasonló viselkedésű halakkal. Benövényesített erősen szűrt akváriumban érzi jól magát. A hím 6 cm, a nőstény 10 cm. A nemek között minimális színbeli eltérés is felfedezhető. A hímek élénkebb színezetűek nőstényeknél és csak ők viselnek oldalukon fekete pontsort.

 Száraz eleséget csak szükségől etessünk vele. Főleg élő eleséget etessünk vele például tubit. 7 Ph - án, 20 - 24 fok között érzi jól magát.

 Nem minden pár hajlandó elsőre leikrázni. Ívató medencéjük lehetőleg 15 literesnél valamivel nagyobb legyen, melyet közepesen kemény vízzel töltünk fel. Legyen semleges a víz 7 ph. Állítsuk be a hőmérsékletet 25-27 °C körülire. A medence egyik felébe tegyünk jávamohát, vagy egyéb mohafajt, esetleg perlonvattát. Ha a kihelyezett pár nem hajlandó leívni cseréljük meg, vagy egy hét intenzív, változatos táplálás után próbálkozzunk újra. Ha sikerül az ívás nem ritka a 200-nál is több ikraszem. Az ivadék 36-40 óra alatt kel ki és további három nap múlva úszik el. Első táplálékuk lehet frissen kelt sórák.

 brokát díszmárna (felül fiú, alul lány)

 

 Nagypikkelyű díszmárna

 Élénk, békés halacska. 5 cm. Szivárványos díszmárnának is nevezik. A nőstények teltebbek, a hímek úszóin fekete szegély található. Szereti a tiszta vizet. A hímek amikor udvaronak függőlegesen úsznak és szétterítik az úszóikat. 5 - 8 évig él átlagosan. 

  Mindenevő a száraz tápokat is elfogadja de élő eleségre és algára is szüksége van. Minimum 50 literben tartsuk mert nagy mozgásigénye van. Középkemény víz, 7 Ph 20 - 24 fok között elegendő számára.

 Párban tegyük ki 30 literes aksiba enyhén lágy, 6 Ph körüli vízben történik az ikrázás.  Finom szálú növény kell az aljára a medencének például jávai moha. A hím a nőstényt kergeti és a hasát csipdesve ösztönzi. Kb. 300 ikrát rak a nőstény amik kb. másfél nap múlva kelnek ki. A szülőket az ikráztatás befejeztével távolítsuk el az aksiból mert erősen ikrafalók! Sóféreglárvákkal (artemiával) etetve gyorsan növekednek a kis halak.

nagypikkelyű

 

Vörös karcsú díszmárna

 Ez a hal a hím élénk bordóvörös színéről kapta a nevét. A nőstény halványabb színű, és a hasa gömbölydedebb. Nem annyira szigorúan rajhal, mint a legtöbb márnafaj, inkább kisebb közösséget alkot, 4 példány esetén is tartható már, de természetesen a nagyobb rajt jobban kedveli. 4 - 5 évig él átlagosan. 4,5 cm.

 Mindenevő mindenféle élő és mű eleséget szívesen fogyaszt. 6 - 7 Ph között 24 - 26 fokot kedvel.

 Elég a szaporításhoz egy 20 literes aksi is jávaimohával az alján. Párban ívassuk,a víz legyen lágy! Azt a párt tegyük ki ívni amik már a tartó akváriumban is mutattak érdeklődést egymás iránt. A falánk szülőket vegyük ki feltétlenül az ikrázás végeztével! A tenyészpár 100 - 150 ikrát ívik, amik 25 - 30 óra alatt kelnek ki. És további hat nap múlva úsznak el. Artemiát etethetünk velük.

vörös karcsú díszmárna

 

 
Ogyessza márna

 Gyönyörű, színes, élénk csapathal. Az élénk színekben tündöklő hímeket könnyű megkülönböztetni. 6 cm. A díszmárnáknál kivételnek számít mert nem csipkelődős ezért társas akisba is ajánlott. 100 liter legyen legalább a medencéje, mert nagy csapatban szeret lenni!

 Mindenevő, nagyon jó étvágyú, ezért elhízásra hajlamos vigyázzunk vele, hogy ne adjunk nekik túl sok kaját! 14 foktól 26 fokig jól bírja, a víz legyen középkemény, és 7 Ph - s.

 40 literes akváriumba tegyük ki a kergetőző párat. Legyen bent egy kis dús növényzet is. Legyen a víz legalább 22 fokos,enyhén savas és lágy . Az ikrák száma 150 - 200 közötti az ikrázás után feltétlen vegyük ki a tenyészállatokat! Ezután tegyünk pár csepp metilénkék oldatot a vízbe a penészedés ellen! 30 óra múlva kelnek ki, 4 - 5 nap múlva úsznak el a kishalak és frissen keltetett artemiával, indítótáppal majd később vágott tubival és grindállal etetve gyorsan nőnek.

ogyessza márna

 

 

 

Pontylazacok

 

 Általában csapatban élő halak. Társas akváriumba is ajánlottak. Sok faj hátúszója és farkúszója között egy úgynevezett zsírúszó található. A nemi különbségek is szembetűnők. Márnákkal is tarhatjuk őket egy akváriumban jól megvannak.

 

Fekete tetra

 5 - 6 cm - esre is megnövő élénk, nem túl kényes halacska. A hímek kisebbek és hátulról megnyúlt farokúszójuk nagyobb ,mint a nőstényeké. Nagy csapatban szeretnek lenni ezért, 5 - 6 db - ot legalább tartsunk belőlük! Ne tarsuk együtt nagy úszójú és tapogatójú halakkal, mert szívesen megcsipkedik azokat! (Lásd a díszmárnáknál) Fátyolos úszójú változata is van.

 A víz összetételével szemben igénytelen, táplálékban se válogatós de ne tartsuk csak száraz tápokon adjunk neki élő leleségeket is! 7 Ph kürüli víz és 20 - 24 fok is elegendő számára.

 A tenyésztéséhez már lágyabb és enyhén savas víz szükséges. 25 - 28 fokos vízben történik az ikrázás. Ha csak párban ívatjuk elég egy 10 - 16 literes medence is de ha csapatban (2 hím 3 nőstény) akkor legalább 30 literes medence szükséges. Finom levélzetű növénycsomókra (pl: jávai moha) akár 500 - 600 ikrát is rakhat egy nőstény!Ívás után a tenyészhalakat fogjuk ki, mert ikrafalók és az ikrák elpenészedésének megakadályozására csepegtessünk pár csepp metilénkéket vagy Xantakridint esteleg Marachitzöldet. (de ezek közül csak egyet nem mind a hármat rakjuk bele) Kb. 24 - 36 óra szükséges a kikeléshez és további 3 és fél nap az elúszáshoz. Első nap csak ivadék nevelő táppal majd később sórák naupliusokkal (lárvákkal) etessük őket.

fekete tetra


Lángvörös pontylazac

 Egyike a leghálásabb pontylazacoknak. Nagyon békés, vegyes akváriumba ajánlott rajhal legalább 4 - 5 darabot tartsunk belőlük. A hímek különösen udvarláskor lángvörös színekben pompáznak, has és farok alatti úszói feketén szegélyezettek, és karcsúbbak a nőstényeknél. Minimum 60 literben tartsuk. 4 - 5 cm.

 Táplálékban nem válogatós, élő eleséget kedveli leginkább, de növényi eleségre is szüksége van. 7 Ph körüli, középkemény, 20 - 24 fokos vizet igényel.

 Tenyésztése kezdőknek is ajálható. A 4 - 5 literes aksit töltsük fel 6 - 8 nk° keménységű, semleges kémhatású (7 Ph - jú), 25 - 26 fokos vízzel. A medence aljára finom sűrű levélzetű növényeket (jávai moha) tegyünk, mert a nőstény több száz ikráját ezekre szórja. Ezután tegyük be a kergetőző párat. A következő nap reggelén el is kezdődhet az ikrázás. Több száz ikrát is rakhat a nőstény. Az ikrázás után a szülőket távolítsuk el! 24 óra múlva ki kelnek a kis halak. Apró üvegcseppenként függnek a növényeken és az üvegen amíg el nem úsznak, kb. 3 napon belül. Válogatás nélkül eszik az ivadék tápot és a sóféreg lárvákat. Hat hónapos korukban ivaréretté válnak.

lángvörös pontylazac

 

Parázsszemű pontylazac

  Kedvelt díszhal, mert igénytelen társas tartásra kiválóan alkalmas. A nőstények testesebbek a hímeknél. 4 - 4,5 cm átlagosan 4 - 5 évig él. A sötét aljzat jobban kihozza szép színeit. Minimális akvárium méret: 40 liter. Legalább 3 - 4 darabot tarsunk belőlük, hogy ne legyenek magányosak.

 Minden eleséget szívesen fogyaszt a szép színek eléréséhez az élő eleségeket részesítsük előnyben. A víz paramétereivel szemben is igénytelen 6 - 8 Ph, középkemény, 22 - 26 fokos vízben érzi jól magát.

  Szaporítása is kezdőknek való. Finom szálú növényekkel beültetett, lágyabb és 26 - 27 fokos vízzel megtöltött hőmérsékletű aksiba helyezzük be 2 hímet és egy nőstényt. A kihelyezett tenyészállatok másnap vagy harmadnap délelőttjén rendeszerint ívnak. az ikrázás után távolítsuk el őket a medencéből! Az ivadék 2 nap múlva kel ki és további 4 nap múlva úszik el. Ivadéknevelő táppal és sóféreg lárvákkal kezdjük el etetésüket.

parázsszemű pontylazac

 

Áttetsző pontylazac

 Békés jól társítható csapathal, legalább 5 - 6 darabot tartsunk belőlük. Az ivarok megkülönböztetése könnyű, a nőstények nagyobak teltebbek, mint az egyenes hasvonalú hímek. 4.5 cm, 3 - 5 évig él.

 Elfogyaszt minden élő száraz és műeleséget, de azért változatosan etessük. A középkemény vizet szereti és a 6 - 8 Ph között. 24 - 28 fok között legyen víz hőmérséklete.

  8 - 10 literes akváriumban, 6 - 8 nk - jú, 26 - 28 fokos, semleges kémhatású vízben finom szálú növényekre sokszor már este is leívik a kihelyezett pár. Az ikrázás után feltétlenül távolítsuk el a szülőket! 26 - 28 fokos vízben a 400 - 500 ikra 24 - 28 óra alatt kel ki és további 3 - 4 nap múlva úszik el. Ivadék táppal és sórák lárvákkal etethetjük a kis halakat.

áttetsző pontylazac

 

Díszes törpeszájú hal

 Tartása egyszerű, békés csapathal. Legalább 5 - 6 darabot tartsunk belőlük. A hímek mellúszói világokékkel szegettek és karcsúbbak a nőstényeknél. 4 - 5 cm és 4 - 5 évig él. Szereti a sűrű növényzetet és a szabad úszóteret is.

  Nem válogatós, főeleségként etethetjük tubival és kissebb artemialárvákkal mert a kicsi szája miatt a nagyobbakat nem tudja megenni, megfulladhat bennük. 6 - 7 Ph között, 24 - 28 fokon középkemény vízben jól tartható.

 Tenyésztésük már nem annyira egyszerű mint a tartásuk de megoldható. A 4 - 5 literes medencét lágy (3 nk°) , savanyú (6 Ph) és 26 28 fokos vízzel töltsük fel. Párban rakjuk ki őket és a medence alját sűrűn jávai moha csomókkal rakjuk tele. Félbetört cserépdarabokra is ikrázhatnak ezekről is gondoskodnunk kell. A hímek feketék a nőstények pedig világosbarnák lesznek íváskor. A nőstény 400 - 500 ikrát rak és a hím megtermékenyíti azokat majd kikelésig gondozza. A nőstényt távolítsuk el az ikrázás végeztével mert a hím félti tőle az ikrákat. 3 nap múlva kelnek ki majd további 3 nap múlva úsznak el. A kikelés után már a hímet is távolítuk el a medencéből! Etetésük és felnevelésük apró élő eleséggel egyszerű. (artemia lárvákkal) 

Díszes törpeszájú halak

 

Ezüstös pontylazac

 Az akvaristák a kezdők egyik alaphalának is nevezik, mert tartásuk nagyon egyszerű és jól kijönnek más halakkal. Csak egyetlen dologra kell odafigyelni tartásánál: a puhább levelű növényeket megcsipkedi ezért inkább kardfüvekeket telepítsünk melléjük. A hímek karcsúbbak, a nőstények farkúszóján a bevágás mélyebb. 5 cm és átlagosan 3 - 4 évig él. Legalább 5 - 6 darabot tartsunk belőlük.

 Alapvetően mindenevő, de igényli a növényi eleségeket is. 22 - 28 fokot, 5 - 25 nk ° - t és 7 - 8 Ph - t kedvel ezért is nevezik az akvaristák igénytelennek.

 Tenyésztése egyszerű és nagyon szapora. Egy kb. 20 literes akvárium alját szórjuk tele üveggolyókkal (az ikrák védelmére) és rakjuk bele egy csomó jávai mohát. Párban ívassuk. Ikrázás után a szülőket vegyük ki! Egy pár akát 800 ikrát is ívhat! Az ikrák 24 óra múlva kelnek ki és további 2 nap múlva úsznak el. Első táplálékuk lehet frissen keltetett sórák.

ezüstös pontylazac

 

Neonhal

 A szaküzletekben zöld neonnak is nevezik megkülönböztetésül a vörös neonhaltól, amelynek tartása és a környezettel szemben való igényessége miatt, kezdő akvaristáknak semmiként sem ajálható. A neonhal, 3,5 - 4 cm -es, amiből legalább 6 - 8 darabot kell tartani nagyobb (legalább 70 literes) akváriumban.  A hímek vékonyabbak mint a nőstények. Átlagosan 5 - 7 évig él.

  Tartásánál ügyelni kell, hogy a csak a sötét hátterű és sötét tőzegisszapréteges vagy bazaltkőzúzalékos aljzatú medencében érzik jól magukat sűrűbb növényekkkel. Jól bírja a 20 - 25 fokos, semleges kémhatású és enyhén lágyabb vizet is. Etessük apró élő eleséggel és jobb minőségű műeleségekkel.

 Régebben probélmahalnak nevezték a tenyésztése miatt, de ez már mára megoldott feladat. 4 - 5 literes akváriumot 2 - 4 nk° - jú, 5.8 - 6. 2 Ph - jú, 22 - 24 fokos (24 fok feletti hőmérséklet már káros lehet a megtermékenyítésre!), tőzegen átszűrt vízzel töltünk fel. Párban ívassuk és a medence aljára nagyobb kavicsokkal egy kis finom levélzetű növényt rögzítsünk. Viselkedésükkel rögtön elárulják, hogy jól érzik - e magukat a halak. Ha riadtam úszkálnak és nem mutatnak érdeklődést egymást iránt, akkor inkább halasszuk későbbre a nászt. Ezután a medencére helyezzünk selyempapírt vagy újságpapírt, mert az ikrák csak sötétben fejlődnek. Már másnap vagy harmadnap megkezdődhet az ikrázás, egy nőstény akár 100 - 150 ikrát is rakhat! Az ikrázás megtörténtét a papír felemelése után zseblámpával ellenőrizhetjük. Az ikrázás után a szülőket vegyük ki majd a medencét takarjuk be újra. A kis halak 24 - 28 óra alatt kelnek ki és további 5 nap múlva úsznak el. Felnevelésük könnyen megy, frissen kelt naupliusszokkal könnyen megy. A negyedik héttől kezdve fokozatosan keményebb vizet keverhetünk a lágy vizükhöz, hogy utána egy nagyobb, középkemény vizű nevelőakváriumba (legalább 30 literes) rakhassuk át őket. 

neonhal

 

Fekete neonhal

 A fekete neonhal elnevezése csak eladástechnikai alapokon nyugszik, valójában teljesen eltér az életmódja a neonhalakétól. Élénk csapathal legalább 5 - 6 darabot tartsunk belőlük, minimum 60 literben. Társas tartásra kiválóan alkalmas. Az ivarok megkülönbözetése könnyű, az ikrásabb nőstény sokkal teltebb a hímeknél. 4 - 4.5 cm.

 Mindenevő, kisebb élő és fagyasztott eleséggel etessük főleg. A víz paramétereire nem érzékeny egyszerű csapvíz (előtte egy napig pihentessük mielőtt vizet cserélünk vele) is megfelel tartásához 22 - 28 fokon.

 Tenyésztése viszonylag egyszerű. Szaporítsuk párban, egy kb. 30 literes akváriumban, a talaj legyen csupasz és egy jávai mohát rögzítsünk az egyik sarkába a medencének. Tehetünk felszínen úszó növényeket is az aksiba. ( pl: békatutajt ) Lágy és enyhén savas legyen a víz kb. 6,8 Ph - s és 3 nk° - s. A víz hőfoka 25 - 26 fok legyen. Ne engedjünk sok fényt a szaporítómedencébe, árnyékoljuk le és kb. egy nappal a szaporítás előtt ne adjunk enni a tenyészállatoknak. A szülőket az ívás után vegyük ki! Az ikrázás követően a kishalak 24 - 30 óra múlva kelnek ki és kb. 2 nap múlva úsznak el. Frissen keltetett sórák naupliusokkal és ivadéknevelő táppal nevelhetjük őket 3 - 4 hetes korukig, majd tubifexet apróra összevagdalva ehetnek. Ha már eléggé kifejlődtek helyezzük át őket a társas akváriumba.

fekete neonhal

 

Kolumbia lazac

  Kezdőknek való békés, csapathal. Legalább 6 - 7 darabot tartsunk belőlük. 5 - 7 cm és minimum 70 literben tartsuk. 5 évig általában. Az ivarérett hímek hátúszója megnyúlt, és karcsúbbak mint a nőstények.

 Mindenevő, főleg élő eleséggel etessük. 15 nk° - ig, 6 - 7 Ph - jú és 24 - 27 fokos vizet kedvel.

  Tenyésztésére 8 nk° - jú, 5.6 - 6 Ph - jú és 28 - 30 - kos vízzel vízzel a medencét. Ívathatjuk párban vagy csapatban is. Ha a párba ívatás mellett döntünk elég egy 30 literes aksi, aminek az aljára helyezzünk ikrarácsot és dúsabb levélzetű növényt. (pl.: forrásmohát) Egy kisebb méretű szivacsszűrő is elég lesz. Ha csapatban ívatjuk legalább 5 - 6 főből álljon az, és legalább 60 literbe tegyük őket. A víz paraméterei és a berendezés maradhat csak a szűrő legyen nagyobb teljesítményű mint az előbbi megoldásnál. Az esti órákban helyezzük be a halakat a szaporítómedencébe és általában másnap reggel már le is ívnak. A szülőket ívás után feltétlenül vegyük ki! Nőstényenként 200 - 400 ikrából 24 - 28 óra múlva kelnek ki a kis lárvák, amik érzékenyek a fényre, ezért takarjuk a medencéjüket. 3 - 4 nap múlva úsznak el etethetjük őket artemia lárvákkal, grindálférgekkel, indító táppal őket.

kolumbia lazac

 

Rézlazac

 Békés viselkedésű csapathal, kezdőknek és társas akváriumba ajánlott. Minimum 70 literben tarsunk, egy legalább 5 - 6 főből álló csapatot. Átlagosan 4 -  5 évig él és 5 cm. A hímek inkább réz színűek és karcsúbbak, mint a nőstények. Nagyon örökmozgó halak, folyton kergetőznek egymással ha jól érzik magukat, ezért ne társítsuk nyugodtságot kedvelő halakkal (pl.: törpesügerekkel, vitorláshalakkal) Több nőstényt tartsunk, mint hímet és sötét aljzatot és hátteret használjunk. 

  Mindenféle eleséget szívesen fogyaszt, a főeleség lehet tubifex, artemialárva. A 6 - 7 Ph -jú és 22 - 28 fokos vízben 15 nk° - ig jól bírják.

 Tenyésztéséhez a csoportos ívatás kézenfekvőbb. Egy legalább 40 literes medence szükséges, és egy porlasztókövet is tegyünk bele, a növényzet legyen dús alá tegyünk ívatórácsot.  A víz legyen savas (6 Ph), lágy (4 - 5 nk°) és 26 fokos. A csapatban egyenlő arányban lehetnek a nemek. Az ívás után feltétlenül vegyük ki a tenyészállatokat! Átlagosan 24 - 36 óra múlva kelnek ki és 4 - 5 nap múlva rajzanak szét a lárvák. Etethetjük őket kezdetben ivadéknevelő táppal később (1 hét múlva) artemia naupliusokkal.

rézlazac rézlazac

 

Lándzsafoltú pontylazac

  Más néven kaudónak is nevezik. Kezdőknek való nem túl igényes díszhal. Alapvetően békés de fátyolos úszójú, tapogatójú halakkal ne társítsuk mert megcsipkedheti azokat. Albínó változata is forgalomban van flamingólazacként nevezik a kereskedelemben. A hímek könnyen felismerhetők intezív színeikről és vékonyabb testformájukról. 8 - 9 cm. Rajban él legalább 7 - 8 darabot tartsunk belőlük legalább 100 literes akváriumban. 5 - 6 évig él.

  Vigyázzunk vele, mert megeheti az akvárium növényeit, ezért mérgező növényeket (díszes ambúlia) ne telepítsünk melléjük! Növényi eleséget minden héten adjunk nekik. Az alapeleség legyen élő vagy fagyasztott. 20 nk° - ig, 6 - 8 Ph közötti és 20 - 23 fok közötti vizet kedvel.

  Párban ívassuk legalább 20 literes medencében. A víz legyen enyhén savas, 24 - 25 fokos, lágy és közepesen kemény erre megfelel a forralt csapvíz is. Az akvárium aljzata lehet sóder és sűrű levélzetű vizinövényekkel ültessük tele. Másnap hajnalban kezdődik meg az ívás és akár 600 ikrát is rakhat a nőstény! A tenyészállatokat az ívás után távolítsuk el! A lárvák 24 óra múlva kelnek ki és 5 nap múlva úsznak el. Az első napokban kaphatnak ivadék nevelő tápot utána pedig frissen keltett sórákot. 

Lándzsafoltú pontylazac

 

Serpalazac

 A kereskedelemben szerpéi között igen nagy különbségek lehetnek. Vannak egészen halvány színű, és vérvörös egyedek is közöttük. 4. 5 cm és átlagosan 5 évig él. Élénk csapathal 5 - 6 darabot tartsunk belőlük legalább 60 - 70 literes akváriumban. Tartása különösebb gondot nem jelent kezdőknek is ajálható. A hímek élénkebb színűek és vékonyabbak mint a nőstények. Fátylolos változata is forgalomban van.

 Mindenevő, nem válogatós főleg élő eleségekkel etessük, mert ekkor lesznek szépek a színeik. 24 - 28 fok, 5.5 - 7.5 Ph és 3 - 12 nk° közötti vízben érzi jól magát. A sötét aljzat és háttér kiemeli színüket.

 Szaporítása viszonylag egyszerű. Párban ívassuk 6 - 10 literes akváriumban, aljára finom szálú növényeket rögzítsünk jó sűrűn. A víz legyen lágy (4 - 8 nk°), 26 - 28 fok és és enyhén savanyú (6.7 - 6.8 Ph). Kihelyezésük után második vagy harmadik napon ívnak és az ikrák színe világos barna. A számuk a 300 darabot is elérheti. Az szülőket távolítsuk el az ívás után. 48 óra múlva kelnek ki és további 2 nap múlva úsznak el a lárvák amik érzékenyek a fényre ezért takarjuk őket. Az első eleségük sórák frissen keltetett naupliusza lehet.

serpalazac 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 51
Tegnapi: 94
Heti: 330
Havi: 2 104
Össz.: 334 708

Látogatottság növelés
Oldal: Akváriumi halak (kezdőknek)
Az akváriumom - © 2008 - 2018 - akvariumom.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: akváriumi halak - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »